Totalt antall sidevisninger

søndag 12. februar 2012

Morsdag..

Morsdagens historie

De tidlige tradisjonene

Morsdagens røtter går så langt tilbake i tid som antikken. De gamle grekerne feiret titanen Rhea, som var alle guders mor. På 1600-tallet feiret de engelske kristne jomfru Maria, og etter hvert utviklet denne festen seg til å bli en høytid som gjaldt alle mødre. Den ble feiret den fjerde søndagen i fasten, og ble kalt ”Mothering Sunday”.
Den engelske morsdagen spredde seg gradvis utover store deler av Europa, og ble en blanding av en kirkelig høytid og en folkefeiring til ære for alle mødre. Det var ikke uvanlig at tjenere fikk fri for å reise hjem og besøke mødrene sine på morsdagen.
Denne tradisjonen døde gradvis ut, og de engelske kolonistene i Amerika avskaffet ”Mothering Sunday” fullstendig, fordi de mente det tok altfor mye tid.

Starten på morsdagen slik vi kjenner den i dag.

Det var nettopp i USA at morsdagen ble satt i gang på nytt. Ann Marie Reeves Jarvis, en ung, hjemmeværende mor fra Appalachene, forsøkte under borgerkrigen å forbedre de sanitære forholdene gjennom det hun kalte ”Mothers Friendship Day”. Hun lærte kvinner grunnleggende kunnskaper innen sykepleie. Også Julia Ward Howe jobbet for fred og forsoning etter borgerkrigen, og grunnla ”Mother’s day for peace, som var en hyllest til fred, mødre og kvinner. ”Mother’s day for peace” ble feiret i over ti år.
Det var Jarvis’ datter, Anna Jarvis, som i 1907 startet arbeidet med å etablere den moderne morsdagen. Ann Marie Reeves Jarvis hadde dødd to år før, og Anna Jarvis viet sitt liv til å grunnlegge en dag for å ”hedre mødre, levende og døde”. Den 10. mai 1908 ble den første morsdagen feiret. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i 1912. I 1914 erklærte daværende president, Woodrow Wilson, den første nasjonale morsdag.

Morsdag i Norge


I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar. Den ble første gang feiret i Bergen den 9. februar 1919, og var til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner. Siden har morsdagen gått over til å bli en familiedag. Det finnes ingen bestemte tradisjoner knyttet til dagen, men klassikere som går igjen i mange hjem er at mødrene oppvartes med frokost på sengen, og gaver i form av for eksempel blomster eller kake.
I de senere år har morsdagen blitt en kommersiell høytid på linje med blant annet valentinsdagen, og butikker markedsfører seg med morsdagsgaver og morsdagskaker. Heldigvis holdes den gamle tradisjonen fortsatt i hevd i skoler og barnehager, der barn lager kort og gaver på egenhånd.


Ha en fin morsdag dere :-)


Kjersti :-)



1 kommentar:

  1. Interessant å lese! Selv har jeg ikke noen tradisjon på å feire morsdag. Som barn tegnet jeg morsdagskort, og det var det moro å gi bort. Utover det syntes min mor at morsdagen var for komersiell og hun brydde seg ikke noe om den- og den inntillingen har jeg arvet. Men jeg husker godt hvor mye flid jeg la i å tegne morsdagskort, så kanskje jeg - neste år- skal hjelpe lille barnebarnet og tegne kort og hylle SIN mor (min datter)

    SvarSlett

Hyggelig om du legger igjen en kommentar på bloggen min